tetr
Belastingtips

Ivo

juli 14, 2020

‘Intracommunautaire verwerving’ – wat is dat?

Als je als Nederlandse ondernemer goederen koopt die vanuit een andere EU-land naar Nederland worden vervoerd, dan is er sprake van een ‘intracommunautaire verwerving’. De leverancier moet daarbij wel een ondernemer zijn. Het is belangrijk als afnemer goed op te letten dat de berekende btw op de factuur van de leverancier juist is. Zodra er over de grens gehandeld wordt is het niet altijd duidelijk voor zowel de leveranciers als afnemer wie de btw berekend en aangeeft.  

Btw berekenen als u goederen of diensten afneemt uit andere EU-landen

Bij het (in)kopen van goederen of diensten uit een ander EU-land moet er geen btw op de factuur berekend worden.

Goederen uit andere EU-landen

Als de goederen in Nederland worden afgeleverd, krijgt je in de meeste gevallen een factuur met 0% btw. In Nederland moet je vervolgens voor deze aankoop btw betalen. Dit wordt de intracommunautaire verwerving genoemd. Wil je zeker zijn dat je als afnemer de btw moet aangeven, gebruik dan het hulpmiddel van de Belastingdienst om vast te stellen dat er in jouw geval sprake is van een intracommunautaire verwerving.  

Bij de intracommunautaire verwerving moet jij als afnemer dus de btw aangeven. Om de btw aan te geven bereken je zelf de Nederlandse btw en geeft deze aan in de btw-aangifte onder rubriek 4b (voor ‘Prestaties uit het buitenland (binnen de EU) aan u verricht’) en 5b voor de aftrek van de btw. Per saldo betaal je dan niets.
De finsight App helpt je en berekent de btw voor je en zorgt dat alles klaar staat voor je btw-aangifte. Geen ingewikkelde dingen.  

Diensten uit andere EU-landen

Bij diensten uit andere EU-landen is het principe hetzelfde maar heet dat anders en staat er op de inkoopfactuur ‘btw verlegd’ (tenminste als het goed gaat). Voor meer uitleg over wat ‘btw verlegd’ is, wanneer dit van toepassing is en waar je op moet letten als ondernemer, zie deze pagina.

Btw berekenen bij import van goederen uit landen buiten de EU

Wanneer je als ondernemer goederen importeert vanuit buiten de EU is er geen sprake van intracommunautaire verwerving, maar van invoer. De invoer van goederen uit niet-EU-landen is belast in het land waar de goederen de EU binnenkomen. Als ondernemer betaal je btw aan de belastingdienst van dat land. Daar moet je ook aangifte doen. Meer informatie over de invoer van goederen van buiten de EU is te vinden op deze pagina van de Belastingdienst.