tetr
Belastingtips

Ivo

juli 10, 2020

Btw tarief in de bouw – snap jij het nog?

Er kan best wat verwarring zijn over het btw-tarief dat je op je factuur moet zetten als je als zzp’er in de bouw werkt. Met name als je als schilder of stukadoor werkt is het niet zo eenvoudig. Het type werk dat verricht wordt, de leeftijd en aard van het onroerende goed bepalen of het lagere 9%-btw tarief van toepassing is of dat het 21%-tarief gerekend moet worden. Met name als je veel particuliere klanten hebt kan het nogal wat uitmaken. Voor de klant maakt het wat uit voor de totaalprijs. Voor jou als ondernemer maakt het wat uit bij een eventuele naheffing van de belastingdienst wanneer je een te laag tarief hebt doorberekend.  

Wanneer is het lage 9%-btw tarief van toepassing?   

Allereerst maakt het uit aan wat voor onroerend goed gewerkt wordt. Verricht jij werkzaamheden aan woningen dan zou je in aanmerking kunnen komen voor het 9%-tarief. Het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar valt onder het 9%-tarief. Ook het schoonmaken in woningen valt onder het 9%-tarief, maar hierbij geldt niet de voorwaarde dat de woning ouder dan 2 jaar hoeft te zijn.

Het 9%-tarief geldt ook als je als hoofdaannemer het werk uitbesteedt aan een onderaannemer. Maakt het werk deel uit van een groter aannemingswerk? Dan splitst je in jouw offerte en factuur de werkzaamheden die onder het 21%-tarief vallen en de werkzaamheden die onder het 9%-tarief vallen.
finsight maakt het een koud kunstje om die factuur op te stellen en kan het zelfs volledig automatisch voor je doen wanneer jij dat wilt.

Wanneer is onroerend goed een woning?

Een onroerend goed wordt voor de belastingdienst als woning gestempeld als het bestemd is voor permanente bewoning door particulieren. Garages, schuren en serres zolang deze op hetzelfde stuk grond staan als de woning vallen ook onder de woning, ondanks dat ze niet bestemd zijn voor bewoning. Wat zeker niet als woning gezien kan worden zijn bedrijfsgebouwen/ruimtes, afzonderlijke garageboxen, vakantiewoningen (wanneer niet bedoeld voor permanent wonen), hotels, asielzoekerscentra of ziekenhuizen. Voor meer details lees deze pagina.  

Ouder dan 2 jaar

Het 9%-tarief voor het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen is alleen van toepassing als die woning ouder is dan 2 jaar. Twijfelt je of de woning ouder is dan 2 jaar dan zijn er twee opties:

De 2 jaar worden geteld vanaf de datum waarop een pand voor het eerst als woning gebruikt wordt. Als een woning in verschillende fases gebouwd is, dan moet de woning voor minimaal 50% bestaan uit delen die ouder dan 2 jaar zijn.

9% btw geldt soms ook voor het materiaal

Voor het schilderen en stukadoren geldt dat het 9%-tarief van toepassing is voor zowel de werkzaamheden als de gebruikte materialen. Het lagere btw-tarief op de materialen die door de schilder of stukadoor geleverd worden kan flink wat (tot 12%) schelen voor je particuliere klanten en/of geeft jou als ondernemer ruimte om marge op de gebruikte materialen te maken.
finsight helpt je bij het factureren hiervan en kan de verwerking zelfs volledig voor je automatiseren.

Bij het isoleren, behangen en schoonmaken in woningen geldt het lagere 9%-tarief alleen voor de werkzaamheden. Materialen die door jou geleverd en gebruikt worden moeten met 21% btw op de factuur gezet worden.

Andere dan 9%-tarief werkzaamheden

Werkzaamheden die te ver afstaan van het isoleren, schilderen, stukadoren, behangen of schoonmaken in woningen vallen onder het 21%-tarief. In het overzicht hieronder noemen we per categorie een aantal voorbeelden. Voor meer details verwijzen we je naar de webpagina’s van de belastingdienst (klik daarvoor op de categorie).

Categorie9%-tarief werk21%-tarief werk
Isoleren Aanbrengen isolatiemateriaal vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar. Sloopwerk voorafgaand aan het isoleren of het bouwen van een dakkapel.
Schilderen Materialen, voorbereiden, voorbehandelen, lakken, vernissen, beitsen, giet- of coatingvloer (zolang verfproduct) aanbrengen bij woningen ouder dan 2 jaar. Herstelwerkzaamheden aan bijv. kozijnen, vervangen van ramen, deuren of kozijnen, kitwerk aan de constructie (bouwelementen van gevels), stralen, impregneren en injecteren van stenen, metalen en betonnen ondergronden.
Stukadoren Materialen, voorbehandeling en voorbereiding stukadoorwerk bij woningen ouder dan 2 jaar. Plaatsen van gipswanden, aanbrengen van tegels op wanden of het leggen van vloeren.
Behangen Materialen zoals lijm, voorbereidingswerkzaamheden voor het behangen en het behangen bij woningen ouder dan 2 jaar. Leveren van behang.
Schoonmaken Schoonmaakwerk in de woning (ook wanneer jonger dan 2 jaar). Schoonmaakwerk aan buitenkant woning, specifiek schoonmaakwerk zoals schoorsteenvegen, CV-reiniging, brand- en roetreiniging, waterschade.

Verricht je zowel werkzaamheden die onder het 21%-tarief vallen als werkzaamheden die onder het 9%-tarief vallen? Dan splitst je het werk in een deel 21% en een deel 9%. finsight maakt dit makkelijk voor je.

Uitzondering ‘btw verlegd’

Let op – als je werkt voor een hoofdaannemer in Nederland of voor ondernemers in het buitenland dan moet de btw verlegd worden, ongeacht of het btw-tarief 9% of 21% is. Lees meer over wat dit betekent, hoe dat moet en wanneer dit van toepassing is op deze pagina.