tetr
Aftrek kosten voor eten & drinken Btw verleggen voor zzp’ers (in de bouw)? Zakelijke kosten zijn aftrekbaar ‘Intracommunautaire verwerving’ – wat is dat? Banktransacties importeren Beginbalans invoeren Bewaarplicht administratie Bonnen en inkoopfacturen invoeren Btw tarief in de bouw – snap jij het nog? Contact toevoegen Factureren of doorbelasten van onkosten of inkopen Financieel inzicht in jouw onderneming Hoe werkt de proefperiode? Inkoopfactuur uit het buitenland Je pakket aanpassen Onkosten en aankopen doorbelasten Opgaaf ICP, wat is het en hoe werkt het voor zzp’ers? Percentage voltooid registreren Project details invoeren Project toevoegen Reiskosten zijn aftrekbaar, zolang zakelijk Rittenregistratie – kan ik zonder? Specificaties van de verkoopfactuur Uren registreren Waarom een urenregistratie nodig? Wachtwoord vergeten? Wel of geen zakelijke bankrekening nodig? Wijzigen van (bedrijfs)gegevens Zakelijke kilometers met eigen vervoer of auto van de zaak?

oktober 15, 2020

Inkoopfactuur uit het buitenland

Zakelijke kosten in het buitenland of een zakelijke aankoop bij een leverancier uit het buitenland voer je ook als kosten op van jouw onderneming. De finsight App helpt je bij het juist invoeren van deze zakelijke kosten, zodat ze naast de winstaftrek ook juist verwerkt worden voor de btw-aangifte.

Goederen en diensten uit het buitenland

Als je goederen, zoals bijvoorbeeld grond- en hulpstoffen, van een leverancier uit het buitenland koopt voor jouw onderneming, dan brengt die buitenlandse ondernemer vaak 0% btw in rekening.

Als buitenlandse ondernemers diensten verlenen aan jouw onderneming, dan sturen zijn in veel gevallen een factuur zonder btw, al dan niet met de tekst ‘btw verlegd’ (in het engels ‘VAT reverse-charged’) erop. Denk bijvoorbeeld aan onlineadvertentie diensten van Google Adwords, Facebook Ads, Twitter Ads of de dienst van een buitenlands hosting bedrijf voor het in de lucht houden van je website. Bij het zaken doen met het buitenland moet jij als afnemer (klant) de btw over de goederen of diensten bepalen en aangeven. De finsight App maakt het makkelijk voor je om ook deze buitenlandse inkoopfacturen juist te verwerken.

Buitenlandse inkoopfacturen invoeren

Het invoeren van de inkoopfacturen uit het buitenland is eigenlijk zoals iedere andere inkoopfactuur. Wij adviseren wel bij het invoeren van de buitenlandse inkoopfacturen extra te letten op de volgende drie dingen:
 
1- Dat je juist invoert wie de leverancier is en uit welk land die komt. De Belastingdienst wil namelijk dat je aangeeft of de goederen en diensten uit een ander EU land of van buiten de EU komen.

2- Dat je de juiste kostencategorie invoert. De Belastingdienst wil het juiste (fictieve) btw percentage voor de goederen of diensten in eigen land te bepalen. Zolang jij de juiste kostencategorie kiest doet de finsight App de rest.

3- Dat je de btw-categorie kiest die op de factuur staat; ‘0% btw’ of ‘btw verlegd’ (in het engels: ‘VAT reverse-charged’). Controleer of het totaalbedrag van de aankoop overeen met de factuur.

Aankoop invoer' module - er verschijnt een extra invoerveld voor het land ('Uit') als de leverancier buitenlands en geen bekend contact is.

Extra controle van een tweede paar ogen

In het geval van het abonnement ‘finsight Op Maat’ loopt je eigen boekhouder alle bonnen en inkoopfacturen nog een keer na voor de btw-aangifte. Dat doet hij/zij onder andere om zeker te zijn dat de bedragen en de btw-percentages juist zijn overgenomen.